Zróbmy razem coś dobrego!
Nasze inicjatywy w walce z marnowaniem żywności.
Od ponad 80 lat naszą misją jest pomaganie Polakom w codziennym gotowaniu. Inspirujemy i oferujemy najwyższej jakości produkty, dostosowane do zmieniających się potrzeb i preferencji naszych konsumentów. Nie pozostajemy też obojętni na problem marnowania żywości, rosnący zwłaszcza w ostatnich latach. Podchodzimy do niego odpowiedzialnie, mając świadomość, że zwalczanie go jest istotne z perspektywy zarówno oszczędności pieniędzy, jak również troski o planetę. Dlatego kwestia niemarnowania żywności stała się dla marki WINIARY jednym z kluczowych celów.
Świadomość problemu i pozytywnej zmiany, do jakiej prowadzi ograniczenie wyrzucania produktów spożywczych, doprowadziło nas do miejsca, w którym chcemy być dla innych producentów i konsumentów inspiracją i wzorem. Chcemy działać nie tylko dla naszych klientów, ale też dla środowiska.
Co właściwie robimy?
Podejmujemy szereg działań, które mają rozpowszechniać ideę zero waste. Stworzyliśmy Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY, który ma za zadanie wspierać stołówki szkolne w lepszym zarządzaniu produktami spożywczymi i ograniczeniu ich wyrzucania. Bliska jest nam również idea dzielenia się jedzeniem, dlatego na terenie całego kraju współtworzymy jadłodzielnie, które pozwalają dzielić się nadmiarem produktów, zapobiegając tym samym ich wyrzucaniu. To dla nas wyjątkowa inicjatywa, w której od 2021 roku łączymy troskę o ekologię z działalnością na rzecz lokalnych społeczności.
Ponadto udostępniamy na naszej stronie liczne przepisy w duchu zero waste, pozwalające wykorzystywać pozostałości dań i produktów, jakie mamy w domu. Organizujemy konkursy, w których zachęcamy do ponownego wykorzystania naszych opakowań, m.in. do przechowywania domowych przetworów (Daj słoikowi drugie życie). Ułatwiamy robienie zakupów, dzięki plannerowi My Menu Plan, który pomaga sensownie zorganizować ilość potrzebnych produktów i mądrze zaplanować jadłospis. Dzielimy się też inspiracjami na budżetowe dania za 5, 10 czy 20 zł, udostępniając na stronie przepisy dopasowane do domowych zasobów i możliwości – Obiad na każdą kieszeń.
Edukujemy na temat oznaczeń z terminami ważności i przydatności produktów do spożycia, tłumacząc, jakie produkty warto kupować na zapas i na co zwracać uwagę, kiedy termin przydatności minął – akcja Produkty Dobre Dłużej. Pokazujemy, jak gotować potrawy, wykorzystując napoczęte produkty lub np. nie pierwszej świeżości warzywa leżące w lodówce. Wszystko po to, by jak najbardziej ograniczyć ilość odpadów spożywczych – z pożytkiem dla środowiska i domowego budżetu.
Wciąż szukamy nowych pomysłów na wykorzystanie idei zero waste w codziennym przygotowywaniu posiłków. I cieszy nas fakt, że mamy wśród Was tylu entuzjastów niemarnowania jedzenia.