Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Przejdź do treści

Aktualności








News-03

KTO Z NAMI GOTUJE I NIE MARNUJE?
Poznajcie markę STALGAST.

W jedności siła! I większa sprawczość. Dlatego w misji niemarnowania żywności łączymy siły z markami, które – podobnie jak my – chcą robić coś dobrego i działają w duchu zero waste.

Marka Stalgast to rodzinna firma z niemal 35-letnim doświadczeniem w dziedzinie wspierania biznesów gastronomicznych. Od lat jest liderem na polskim rynku oraz należy do czołówki europejskich przedsiębiorstw produkujących profesjonalny sprzęt dla tego sektora. Fundamentalna dla wszelkich działań Stalgastu idea koncentruje się na jak najlepszym wykorzystaniu zasobów podczas gotowania i przechowywania żywności. Tak, by ograniczać marnowanie, pozwalać klientom generować oszczędności i dbać o naszą planetę.

Trzon przedsiębiorstwa stanowi interdyscyplinarny zespół specjalistów, składający się z: projektantów technologii gastronomicznych, ekspertów kulinarnych, monterów i serwisantów oraz profesjonalnych sprzedawców, którzy są także doradcami produktowymi. Dzięki tak szerokim i specjalistycznym kompetencjom, Stalgast oferuje najlepsze rozwiązania w sektorze i proponuje najbardziej niezawodny sprzęt, który pozwala efektywnie gotować, przechowywać i zarządzać zasobami spożywczymi.

W 2008 roku marka uruchomiła w Radomiu własną fabrykę i centrum badawczo-rozwojowe i zaczęła działać na naprawdę dużą skalę. W nadzór nad jakością oferty w pełni zaangażował się wewnętrzny zespół konstruktorów i najlepszych specjalistów. Rozwinięto produkcję różnego rodzaju urządzeń, takich jak zmywarki, ciągi grzewcze, ciągi wydawcze, sprzęt nastawny oraz meble ze stali nierdzewnej, również na indywidualne zamówienia.

Zaufaliśmy tak wielkiemu doświadczeniu i zaprosiliśmy Stalgast do udziału w naszej akcji. Marka została dostawcą części nagrody – zwycięskie szkoły otrzymają wyposażenie do stołówek i kuchni właśnie tej firmy. Wybór był oczywisty, bo obok ogromnego profesjonalizmu, przekonały nas wspólne wartości. W rozmowach odkryliśmy, że kluczowa dla nas kwestia niemarnowania żywności jest również istotna z punktu widzenia przedstawicieli firmy. Zarówno WINIARY, jak i Stalgast nieustannie budują świadomość dotyczącą zrównoważonego podejścia do gotowania. W obecnych czasach, jest to dla nas najważniejsze wyzwanie. Razem chcemy promować wśród naszych klientów gotowanie w duchu zero waste, z zachowaniem najwyższej jakości przygotowywanych posiłków.

Jako WINIARY pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu w Waszych domach. Edukujemy, dostarczamy wskazówek związanych z przemyślanym robieniem zakupów, radzimy, jak przechowywać żywność, żeby dłużej zachowywała świeżość i inspirujemy kulinarnie tworząc przepisy, które pozwolą wykorzystać to, co akurat jest pod ręką i w lodówce. Stalgast patrzy na problem marnowania żywności od kuchni – profesjonalnych kuchni. W ich działalności liczy się nie tylko produkcja profesjonalnego sprzętu, ale też zastosowanie strategii maksymalizujących zużycie posiadanych produktów, m.in. poprzez wykorzystanie efektywnej termoizolacji w piecach, dla utrzymania stałej temperatury bez dodatkowych nakładów energii. W ofercie marki są też produkty Robot Coupe, które pozwalają na całościowe wykorzystanie owoców czy warzyw i przygotowanie pysznych soków, przecierów oraz innych potraw bez generowania nadmiaru odpadów. Na uwagę zasługuje także rozbudowana linia produktów chłodniczych oraz pakowarek, które umożliwiają dłuższe przechowywanie żywności.

Podsumowując, marka ma szeroką ofertę sprzętu, które może odpowiadać na rozległe potrzeby gastronomii. Mamy nadzieję, że już wkrótce o efektywności i jakości produktów marki Stalgast przekonają się stołówki w Waszych szkołach.

KTO Z NAMI GOTUJE I NIE MARNUJE?
Poznajcie markę STALGAST.

News-01

WINIARY Marka, która się angażuje i nie marnuje.

Odkrywamy sekrety kuchni zero waste. Sprawdź, co robimy, by uczyć gotować i nie marnować.

WINIARY to marka, która od dekad towarzyszy Polakom w kuchni, pomaga przygotowywać posiłki zgodnie z duchem zero waste. Dzięki temu uczy, jak mądrze kupować, gotować i nie marnować.

Marnowanie żywności 
– z czym to się je?

Współczesny świat stoi w obliczu licznych wyzwań cywilizacyjnych, takich jak globalne ocieplenie czy zanieczyszczenie środowiska. Jednym z istotnych problemów, z którymi musimy się zmierzyć jest marnowanie żywności. Niezależnie od kraju, poziomu rozwoju ekonomicznego czy społecznego, to właśnie ta kwestia niesie za sobą liczne konsekwencje zarówno dla ludzi, środowiska, jak i dla gospodarki.

Według danych ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa, co roku na całym świecie trafia do kosza około 1,3 miliarda ton jedzenia. Ta ogromna ilość odpowiada za emisję aż 3,3 Gt dwutlenku węgla.

Dlatego jako WINIARY postawiliśmy sobie za cel walkę z tym problemem – poprzez konkretne działania, ale również edukowanie konsumentów. Bo właśnie małe czynności podejmowane w każdym polskim domu, mają ogromny wpływ na zminimalizowanie ilości wyrzucanego jedzenia.

Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu – w naszej ofercie można znaleźć produkty, które pozwalają na przygotowanie prostych posiłków, z wykorzystaniem tego, co akurat mamy pod ręką. Na naszej stronie www.winiary.pl znajduje się masa inspiracji, ogromna baza pysznych przepisów, również w duchu zero waste, oraz wiele porad mówiących o tym, jak przechowywać warzywa i inne produkty, jak planować posiłki i jak rozsądnie kupować, aby wszystko zostało w pełni wykorzystane. To zaangażowanie, które chcemy rozbudzić w konsumentach, opłaca się nie tylko środowisku, ale także ich portfelom.

Jako WINIARY angażujemy się też w akcje foodsharingowe oraz współtworzymy jadłodzielnie na terenie całego kraju, by zamiast wyrzucać, dzielić się żywnością.

Wszystkie te działania sprawiają, że jesteśmy oceniani jako marka o dużej świadomości społeczno-ekologicznej. Ponadto zaufanie konsumentów pozwala nam na coraz liczniejsze, wspólne działania na drodze do zrównoważonego, świadomego gospodarowania żywnością w każdym gospodarstwie domowym.

Chcesz dowiedzieć się więcej o akcjach ograniczających marnowanie jedzenia prowadzonych przez markę WINIARY? Śledź aktualności na naszej stronie i zaobserwuj profile w social mediach.

WINIARY
Marka, która się angażuje i nie marnuje.

News-02

Zróbmy razem coś dobrego!
Nasze inicjatywy w walce z marnowaniem żywności.

Od ponad 80 lat naszą misją jest pomaganie Polakom w codziennym gotowaniu. Inspirujemy i oferujemy najwyższej jakości produkty, dostosowane do zmieniających się potrzeb i preferencji naszych konsumentów. Nie pozostajemy też obojętni na problem marnowania żywości, rosnący zwłaszcza w ostatnich latach. Podchodzimy do niego odpowiedzialnie, mając świadomość, że zwalczanie go jest istotne z perspektywy zarówno oszczędności pieniędzy, jak również troski o planetę. Dlatego kwestia niemarnowania żywności stała się dla marki WINIARY jednym z kluczowych celów.

Świadomość problemu i pozytywnej zmiany, do jakiej prowadzi ograniczenie wyrzucania produktów spożywczych, doprowadziło nas do miejsca, w którym chcemy być dla innych producentów i konsumentów inspiracją i wzorem. Chcemy działać nie tylko dla naszych klientów, ale też dla środowiska.

Co właściwie robimy?

Podejmujemy szereg działań, które mają rozpowszechniać ideę zero waste. Stworzyliśmy Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY, który ma za zadanie wspierać stołówki szkolne w lepszym zarządzaniu produktami spożywczymi i ograniczeniu ich wyrzucania. Bliska jest nam również idea dzielenia się jedzeniem, dlatego na terenie całego kraju współtworzymy jadłodzielnie, które pozwalają dzielić się nadmiarem produktów, zapobiegając tym samym ich wyrzucaniu. To dla nas wyjątkowa inicjatywa, w której od 2021 roku łączymy troskę o ekologię z działalnością na rzecz lokalnych społeczności.

Ponadto udostępniamy na naszej stronie liczne przepisy w duchu zero waste, pozwalające wykorzystywać pozostałości dań i produktów, jakie mamy w domu. Organizujemy konkursy, w których zachęcamy do ponownego wykorzystania naszych opakowań, m.in. do przechowywania domowych przetworów (Daj słoikowi drugie życie). Ułatwiamy robienie zakupów, dzięki plannerowi My Menu Plan, który pomaga sensownie zorganizować ilość potrzebnych produktów i mądrze zaplanować jadłospis. Dzielimy się też inspiracjami na budżetowe dania za 5, 10 czy 20 zł, udostępniając na stronie przepisy dopasowane do domowych zasobów i możliwości – Obiad na każdą kieszeń.

Edukujemy na temat oznaczeń z terminami ważności i przydatności produktów do spożycia, tłumacząc, jakie produkty warto kupować na zapas i na co zwracać uwagę, kiedy termin przydatności minął – akcja Produkty Dobre Dłużej. Pokazujemy, jak gotować potrawy, wykorzystując napoczęte produkty lub np. nie pierwszej świeżości warzywa leżące w lodówce. Wszystko po to, by jak najbardziej ograniczyć ilość odpadów spożywczych – z pożytkiem dla środowiska i domowego budżetu.

Wciąż szukamy nowych pomysłów na wykorzystanie idei zero waste w codziennym przygotowywaniu posiłków. I cieszy nas fakt, że mamy wśród Was tylu entuzjastów niemarnowania jedzenia.

Zróbmy razem coś dobrego!
Nasze inicjatywy w walce z marnowaniem żywności.